Случаи на трихинелоза са констатирани в село Мусомище, община Гоце Делчев, област Благоевград.

След подаден сигнал от РЗИ - Благоевград за съмнение за заболели от трихинелоза пациенти, инспектори от ОДБХ - Благоевград и медицински екип от РЗИ - Благоевград са извършили съвместна проверка.

Изяснено е, че седем човека от село Мусомище, консумирали домашно приготвен суджук от месо от диво прасе, са проявили клинични признаци на заболяване от трихинелоза.

Според разказ на пострадал, преди около месец, прибирайки се с негов приятел видели ранено прасе и го доумъртвили. От месото направил суджуци, от които дал и на свои приятели. Пред инспекторите мъжът обяснил, че месото е изследвано за трихинелоза, но не могъл да обясни от кого и кога.

Същевременно не е установено да е приемана проба от диво прасе от с. Мусомищe.

Възбранени и конфискувани са 30 килограма суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж.

Според информация от РЗИ - Благоевград общо 35 човека са консумирали от домашния колбас, но само седем са с потвърдена диагноза - трихинелоза.

Резултатите от извършените изследвания от ИЛ „Лабораторни дейности" - Благоевград доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.

Българска агенция по безопасност на храните припомня, че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е задължително и е отговорност на ловеца, отстрелял животното.