Протестни действия замислят лекарите от спешна помощ. Д-р Анелия Маждракова съобщи, че вече се подготвя процедурата съгласно закона за колективните трудови спорове. Тя уточни, че още в сряда ще бъде изпратено писмо до президента, премиера и парламента с исканията на медиците.

Прекалено дълго и прекалено търпеливо чакахме някой да обърне внимание на спешната помощ, коментира тя и подчерта, че това звено изпълнява ролята на буфер между пациентите и болниците, както и че над два милиона българи са неосигурени и разчитат единствено на спешната помощ.

Лекарят допълни, че само в София има 80 свободни работни места за спешната помощ и няма желаещи за тях. Ние сме част от системата от националната сигурност и то не най-маловажната, изтъкна още тя.

Маждракова допълни, че при бедствия няма да може да се реагира адекватно, ако се реализират идеите на здравния министър за прехвърляне на спешната помощ към окръжните болници.

Доктор Димитър Ленков посочи от своя страна, че заплатата на начинаещ лекар в спешната помощ е 550 лева, а на специалист 650 лева, а шофьор - 340 лева.
По думите му медиците получават купони за храна за 12 часа на стойност два лева.

Нощният труд се заплаща по 50 ст. на час, а извънредният труд изобщо не се заплаща.

Той обясни, че във всички 28 центъра за спешна помощ администрацията е от 469 души, като 202-ма са технически персонал. Така от съкращаването на чистата администрация (267 души) няма как да се увеличат двойно заплатите на останалите.

Лекарите от спешната помощ предупредиха и за невероятната по думите им каша с телефон 112. Прехвърлят се обаждания в различни call центрове в различни градове и екипите се изпращат напразно.

Маждракова поясни, че на спешна помощ в София не рядко се дават адреси, които са в други градове. Наскоро имахме адрес, който се оказва, че е в Бургас. Имали сме и за Силистра и за Благоевград, допълни тя. Освен това преди, когато спешната помощ се обслужваше от номер 150, винаги диспечерите се обаждаха на полицията. Сега този ангажимент, който е на телефон 112, не се изпълнява и лекарите от спешната помощ ходят по рискови случаи, разясни ситуацията докторът.

В момента системата е такава, че всички адреси за спешна помощ се приемат от 112, а той препраща на диспечерите в спешна помощ, което причинява забавяне, която понякога е фатално.

Според лекарите един от проблемите е назначаването в системата на телефон 112 на некомпетентни хора. За сравнение медиците изтъкнаха, че в други страни на такъв телефон се наемат служители с поне тригодишен опит.

Един от най-честите проблеми сега е, че приемащите сигнали на 112 не могат да преценят кой случай е спешен.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов изказа от името на БЛС пълна подкрепа към исканията на лекарите от спешната помощ. Той заяви категорично, че съюзът е против идеята спешната помощ да се финансира от здравната каса, а не от държавата.

Според него стратегията за реформи, предлагана от министъра, е безумна и би трябвало тези, които са я разработвали, да бъдат уволнени. Райчинов припомни решенията на националната конференция на БЛС от 4 и 5 ноември и допълни, че стои плътно зад тях.

Припомняме, преди дни по време на посещението си в болница „Пирогов" премиерът Бойко Борисов заяви, че предстои правителството да започне работа по модернизирането на спешната помощ. Той беше категоричен, че тя трябва да отиде към областните центрове. Такова е становището, по думите му, и на здравния министър, и на директорите на големите болници. По думите на премиера това ще доведе и до повишаване на заплатите на лекарите.

По-рано днес председателката на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова обяви, че темата за преминаването на спешна помощ към болниците не е обсъждана нито в групата на ГЕРБ, нито в здравната комисия.

Анонсът, което бе направен в общественото пространство, по-скоро е с цел да се започне един обществен дебат за ролята на Спешна помощ, обясни Атанасова.