Ирански пътнически самолет се е разбил над северната част на страната, в близост до град Казвин на около 200 километра северозападно от Техеран. Всички 168 души на борда са загинали - 153 пътници и 15-членен екипаж.

16 юли - Ден на траур в Армения.

Между пътниците е имало и две деца, съобщава Новости - Армения.

Пътувал е и младежкият отбор по джудо на Иран - осем състезатели и двама треньори.

Самолетът се е запалил във въздуха, след което е започнал да се разбива на части и е паднал изключително бързо, заявява говорителят на администрацията на провинция Казвин Сироус Сабери.

Преди това екипажът е направил опит да кацне аварийно, заради възникнали технически неизправности.

Самолетът е напълно разрушен, а от удара в земята се е образувал огромен кратер с дълбочина над 10 метра.

Останките на самолета горяха в продължение на няколко часа, като след като са потушили огъня, спасители се опитват да извлекат обгорелите тела.

Самолетът е изпълнявал полет от Техеран до Ереван, а повечето от хората на борда на самолета са били граждани на Армения.

Самолетът с полет нoмер 7908 на иранските авиолинии се е разбил 16 минути, след като е излетял. През това време той се е издигнал на височина почти 8 километра.

Пожар в единия от двигателите е причина за катастрофата на самолета.

Машината е „Ту" 154 и е на иранските държавни авиолинии. Официално обаче все още не е обявена причината за трагичния инцидент.
"Каспиан Еърлайнс" са руско-иранска авиокомпания, основана през 1993 г.

Иранските медии излъчват различни сведения на очевидци, които се разминават. Според един самолетът се е запалил във въздуха, а според други - пожарът е започнал при сблъсъка на машината със земната повърхност.

АП съобщава, че самолетните катастрофи в Иран не са рядкост, което до известна степен се дължи на наложените от САЩ санкции срещу страната, които им пречат да се сдобиват с резервни части за остарелите самолети.

„Каспиан Еърлайнс" обаче използват летателни апарати, които са руско производство.

На летището „Звартноц" в Ереван е сформиран кризисен щаб, като е отделена зала, в която се събират роднини и близки на пътниците. Списъкът с пасажерите вече е направен.

Според информация на външното министерство на Грузия на борда са се намирали и двама грузински граждани - ръководителят на консулството на Грузия в Иран и финансовия секретар на грузинското посолство в Ереван.