Естонците гласуват днес за парламент. Агенциите отбелязват, че изборите минават под влиянието на събитията в Украйна и старите страхове от Русия. През декември руски самолети нарушиха въздушното пространство на страната, което разгневи Талин. Управляващата коалиция е един от големите поддръжници в Европа на санкциите срещу Москва.

Изборният ден започва в 9 часа и ще приключи в 20 часа. Първи резултати се очакват час по-късно, тъй като гласуването е предимно електронно.

Резултатите от допитванията до момента показват, че управляващите вероятно ще запазят властта. В момента те разполагат с 57 места в 101-местния парламент. Като силен съперник се сочи и проруската Центристка партия на кмета на Талин Едгар Сависаар. Той се радва на подкрепата на рускоезичното малцинство, което е около 25% от населението на Естония. Уточнява се обаче, 80 000 от 300 000 руснаци няма да имат право да гласуват, тъй като нямат естонско гражданство. Останалите партии вече обявиха, че при победа на центристите няма да се коалират с тях. Около 30% от запитаните обаче отговарят, че все още се колебаят за кого да гласуват.

В предизборните си изяви партиите обещаха освен сигурността също така да повишат и минималната заплата, да намалят данъчната тежест за работещите с най-ниски доходи, както и облекчения за семействата с деца.