афганистанСредно по две деца загиват всеки ден при престрелки и атентати в Афганистан, като някои доскоро мирни региони вече са сред най-опасните места в страната. Това съобщи местна организация, следяща за спазването на човешките права в доклада си за 2010г., цитиран от „Ройтерс".

От документа става ясно, че при свързани с конфликта инциденти през изминалата година са загинали 2 421 цивилни, от които 739 са под 18-годишна възраст. Две трети от тях са били убити от бунтовници, а на „сметката" на НАТО и американските войници се числят 17%.

Според организацията, най-много деца са загинали в южните провинции Кандахар и Хелманд, които се смятат за традиционни талибански бастиони. Освен тях, обаче, Кунар на изток и Кундуз на север са сред най-опасните региони на страната, въпреки че до скоро се смяташе, че положението там е относително спокойно.

Жертвите сред военни и цивилни достигнаха рекордни нива през 2010г., като насилието в страната е с мащаби невиждани от свалянето на талибаните в края на 2001г. През миналата година се наблюдава известен спад на броя на убитите деца на фона на 2009г. (когато те се били 1 050). Въпреки това, не се прави достатъчно за безопасността на най-малките, като особено небрежно подхождат към това бунтовниците, посочват правозащитниците.

Според доклад на ООН от края на миналата година, 2 412 цивилни са загинали в Афганистан, като от тях 12% са били убити от афганистанските и „проправителствените" сили, което е намаление с близо една пета спрямо 2009г.

Повечето цивилни, загинали при операции на НАТО, са загубили живота си при въздушни нападения и нощни операции. Нещастните случаи причиниха множество конфликтни ситуации между правителството в Кабул и западните му партньори, като двете страни работиха съвместно за промяна на правилата за нощните и въздушните операции на съюзниците. В резултат на това, загиналите цивилни през последните две години са значително по-малко.