Федералното бюро за разследване на САЩ обяви, че Северна Корея стои зад хакерските атаки срещу сървърите на компанията „Sony Pictures", предадоха информационните агенции.

Становището на ФБР идва в потвърждение на появилите се по-рано информации, че акцията е организирана и платена от Пхенян.

Повод за атаките стана филмът „Интервю", чийто  сюжет се развива около заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

ФБР публикува доклад за разследването, в който се казва, че програмите, с които са атакувани сървърите, са севернокорейски. Установена е и връзка между сегашната хакерска акция, предприета от групата „Стражи на мира" и предишни  кибератаки срещу американското правителство.
Аналогични похвати са използвани срещу южнокорейски банки през март 2013 г.

ФБР разполага с доказателства, че зад всички тези атаки стои Пхенян.

Компанията „Sony Pictures" отмени премиерата на филма „Интервю", която беше насрочена за 25 декември, заради заплахи от страна на хакери, които по-рано публикуваха лична кореспонденция на мениджъри на компанията, както и лични данни на служители.

Много киносалони се отказаха от предвидените  прожекции на филма, заради заканите на хакерите, че ако филмът бъде показан, ще има „повторение на 11 септември".

Севернокорейските власти отричат, че имат нещо общо с хакерската атака.