Логично е голямото Министерство на икономиката и енергетиката да се раздели, заяви Найден Зеленогорски преди да влезе в Народното събрание, където Парламентарната група на Реформаторския блок се събира, за да обсъди окончателно политическата декларация, която трябва да бъде приета заедно с ГЕРБ.

По думите му е логично да се обособят три отделни министерства - съответно на икономиката, на енергетиката и на туризма.

По отношение на целта на днешната сбирка на реформаторите, той обясни, че ще се обсъжда последният вариант на политическата декларация, до който вчера след дълги преговори стигнаха ГЕРБ и реформаторите.

Освен нея обаче Зеленогорски загатна, че ще се коментира и структурата на Министерския съвет. Той бе категоричен, че спрягането на имена от Реформаторския блок, включително и неговото име, е спекулация.

Иначе той самият не е мислил дали би приел министерски пост. Зеленогорски бе категоричен, че до момента не са обсъждани конкретни имена, но по думите му РБ има достатъчно експерти, които могат да се справят с поставените цели.

Той посочи важните за него неща, свързани с обезлюдяването с райони като Северозападния и Североизточния, като по думите му е нормално и логично да се акцентира на това.

Паралелно със събранието на парламентарната група на реформаторите, в отделна зала тече и председателски съвет на лидерите на Реформаторския блок.

Двамата лидери на блока Радан Кънев и Меглена Кунева за сега не коментират нищо "от кухнята", въпреки че притичват от стая в стая, за да присъстват и на двете сбирки.

На няколко метра от реформаторите пък се наблюдава движение и от страна на герберите. Днес обаче двете дами от дипломатическия екип на Бойко Борисов - Менда Стоянова и Румяна Бъчварова запазват мълчание пред журналисти.

Въпреки че двете партии, които се спрягат за евентуални бъдещи партньори, са тук паралелно, за днес консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок не са обявени.

Обаче в един момент Радан Кънев влезе в стаята на ГЕРБ.

Утре ще има конкретни предложения на Реформаторския блок за участници в Министерски съвет, обяви Кънев малко след като излезе от стаята на ГЕРБ.

Той бе лаконичен по повод заявеното от Томислав Дончев вчера - че ГЕРБ биха подкрепили Кънев за премиер. "Този въпрос ще намери своя отговор, но нека да не влизаме сега в него", коментира с усмивка реформаторът.

Кънев не посочи конкретни министерства, за които блокът ще настоява, но посочи, че това винаги е предмет на преговори.

"Не е коректно към колегите от ГЕРБ да обявяваме предварително публично", посочи Кънев и все пак уточни, че не са нито осем, нито девет.

Противно на публикациите в медиите, по думите му, РБ е скромен. Съпредседателят на Реформаторите определи информацията за шест, осем или девет министерски поста като несъстоятелна.

Въпросът за мнозинството и за политическата отговорност е по-важен, смята той.

Кънев оцени като "фантастична" свършената работа след вчерашните 7-часови преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок. В момента се правят финални бележки на програмата, така че може да се каже, по думите на Кънев, че е готова.

Не бе конкретен отговорът на другия важен въпрос - кога ГЕРБ и реформаторите ще подпишат коалиционно споразумение." След като бъдат уточнени мнозинството, програмата и имената, ще подпишем, дай Боже", посочи Кънев.

"Винаги съм разглеждал блока като единна политическа сила", заяви Кънев в отговор на въпрос дали трите основни партии в Реформаторския блок (ДСБ, СДС и "България на гражданите") ще имат представители в изпълнителната власт.

Реформаторският блок разполага с представители на "отговорно политическо ниво", стана ясно от думите на Кънев. Под това понятие той има предвид председатели, зам.-председатели и организационни секретари.

Предвид законовите времеви ограничения, Кънев посочи, че не обича, когато хората се обвързват взаимно с някакви фатални срокове, все едно светът ще свърши, ако нещо не се случи във вторник. Той намира за фатални единствено сроковете, регламентирани в Конституцията.

ГЕРБ са удовлетворени от темпа на работа с реформаторите за сега, заяви Румяна Бъчварова след разговори в групата на ГЕРБ. Тя обаче не даде отговор дали реформаторите са спазили поставената задача от ГЕРБ - до понеделник да представят структура и списък с имена.

Без да се ангажира със срокове за финализиране на преговорите, Бъчварова коментира пред журналисти, че се опитват да е скоро. Извън обявеното до момента, по думите на Бъчварова, няма да има изненади в структурата на правителството. ГЕРБ търси най-добрите възможности, поясни тя.

Бъчварова потвърди, че са обсъждали разделяне на мегаминистерството на икономиката, енергетика и туризма на три отделни. За Министерството на инвестиционното проектиране се очаква да бъде закрито. За Министерство на административната реформа не се е говорило.