Бездействието на държавата и нормативни недоразумения могат да отнемат от Съюза на българските художници сградата им в центъра на София, алармираха ръководството на съюза и художници.

Проблемът е заложен преди повече от 40 години и причината е, че сградата на „Шипка" 6 от десетилетия се оспорва от Софийския университет „Св. Климент Охридски", поясни председателят на СБХ проф. Ивайло Мирчев. В момента Върховният касационен съд е дал ход на едно от делата на СУ срещу СБХ, което е за неоснователно обогатяване за сметка на университета, поясни адвокатът на художниците.

Готов съм да представя сметките за издръжката на „Шипка" 6, за да разберат как се обогатяваме", заяви зам.-шефът на СБХ Бойко Митков. Той и председателят на съюза подчертаха, че СБХ е една от малкото професионални организации, които се издържат от собствени приходи, без да получава субсидии от държавата.

Те посочиха, че сградата още от построяването й досега не е ремонтирана. Тя не се отоплява и се нуждае от реновиране, посочи още Мирчев. Той подчерта, че това е галерията с най-голяма изложбена площ и че предназначението й е да бъде център на съвременното изобразително изкуство в столицата, а също и че тя е построена с парите на българските художници и е проектирана, за да бъде тяхна галерия.

Решаването на проблема зависи най-вече от областната управа и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, обясниха още художниците. Според тях ако сградата им бъде отнета, това ще е удар по СБХ и българските творци.

Шефът на СБХ прочете писмо от акад. Светлин Русев по проблема, тъй като той в момента е в чужбина. Русев заявява, че претенциите на Софийския университет към сградата на "Шипка" 6 са започнали навремето с една голяма лъжа, че теренът, върху който е построена галерията, е дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви на университета.

С времето лъжата категорично беше опровергана, но претенциите продължиха най-вече с предизборните платформи на ректорите", заявява бележитият художник. Светлин Русев недоумява как една институция с вековна традиция, с която не без основание се гордее Културна България, тръгва на юридическа война със съюза на художниците за нещо, което никога не е било нейно.

Светлин Русев е категоричен, че галерията на „Шипка" 6 е изстрадана с много усилия и че дори като памет, като духовен паметник, изграждан с усилията на поколения художници, би трябвало да респектира и охлади амбициите за неговото разрушаване.

Зам.-шефът на СБХ Бойко Митков припомни, че през 2009г. е имало опит за решаване на спора - имало е инициатива, инициирана от СУ под надслов „Мостове на духа", но това е минало: „Някой комерсиализира мостовете на духа" и иска да ги осребри. Това не е СБХ", изтъкна Митков.

Подкрепа на художниците изказа и шефът на сдружението за защита на авторските права Александър Радославов. Според него е срамно, че културна институция като СУ може да предявява такива „бирнически претенции".

Той подчерта, че „Шипка" 6 е символ и го свърза с „Опълченците на Шипка". Виждам такава картина, в която ние се защитаваме с камъни и дървета срещу държавната администрация", добави Радославов.

На пресконференцията дойде и министърът на културата Вежди Рашидов, като той се запозна с проблеми и на излизане каза, че се надява да бъде намерено разрешение на спора между творците и ВУЗ-а.

Спорът не е между СУ и СБХ. Това подчерта шефът на информационния център на Софийския университет Симеон Хинковски. По думите му в момента художниците наистина нямат възможност да отидат на друго място, но сградата е на територията на университета и СУ има нужда от нея.

Хинковски посочи пред news.bg, че от висшето училище разполагат с документи, удостоверяващи собствеността на терена на „Шипка" 6, като уточни, че преди 40 години там са били спортните игрища на СУ. За това време студентите са се увеличили многократно и сега за тях няма достатъчно място в Ректората, заяви още той.

Плановете на Софийския университет при евентуална победа в съда са на „Шипка" 6 да бъдат изградени аудитории, като по този начин ще отпадне нуждата студентите от СУ да пътуват от Ректората до по-далечни корпуси като тези на Четвърти километър.

Хинковски подчерта, че никой в университета не иска да бъде в конфликт с творците, като не зачеркна възможността сградата да бъде използвана съвместно. Като пример за добрите отношения между СБХ и СУ той посочи присъствието на проф. Ивайло Мирчев на откриването на галерията в Ректората (което беше част от гореспоменатите „Мостове на духа"-бел.ред).

Симеон Хинковски отрече да има каквото и да е връзка между съдебните претенции на СУ към СБХ и наема, който едно от популярните софийски нощни заведения в момента плаща, за да се помещава в част от сградата на „Шипка" 6.