Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че неговата страна е „готова да се бори във всяка война, провокирана от САЩ", цитиран от „Франс прес", АП и други световни медии.

Комунистическият лидер се появи на голям военен парад в столицата Пхенян в чест на 70-та годишнина от управляващата Корейска работническа партия.

„Днес нашата партия безстрашно декларира, че нашите революционни въоръжени сили са в състояние да се борят във всякакъв вид война, провокирана от САЩ. Ние сме готови да защитим народа си и синьото небе над нашата родина", закани се Ким Чен-ун.

Той не коментира специално ядрените или ракетни възможности на КНДР в речта си, която беше предавана по държавната телевизия.

В по-голямата част от словото си той подчертаваше, че неговото правителство е поело ангажимент да подобри живота на севернокорейците.

Според анализатори парадът и пищните чествания на годишнината са знак, че Ким се опитва да утвърди авторитета си сред партийните членове и сред военните.

Преди речта Ким, облечен в черно, премина по червен килим и поздрави почетния караул. След това той се качи на подиум и започна да ръкомаха на войници, участващи в парада в Пхенян.

До лидера на КНДР беше и китайският официален представител Лю Юншан, който е един от топ лидерите на китайската Комунистическа партия. Според корейската държавна медия KCNA той е поднесъл послание от китайския президент Си Дзинпин.

На парада участват хиляди военнослужещи.

На площада има огромен банер с посланието: „Да живее непобедимата Корейска работническа армия".

По-рано този месец беше съобщено, че край площада са били струпани около 800 палатки, 700 камиона и 200 бронирани бойни машини във връзка с мероприятието.