Ръководителят на американските ВВС в Тихия океан обяви, че руската намеса в Украйна е била придружена от значително увеличение на военновъздушни действия в Азиатско-тихокеанския регион с цел показване на сила и събиране на разузнавателна информация, съобщава Ройтерс.

Генерал Хърбърт Карлайл поясни, че руски самолети са прелетели по брега на Калифорния и около американския тихоокеански остров Гуам.

Генералът изрази мнение, че „драстично" са се увеличили руските патрули около японските острови и Корея. По думите му „също действат и много други кораби".

В Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон той показа, че американски боен самолет F-15 е прихванал руски бомбардировач Туполев Ту-95 над Гуам.

„Определено това, което се случва в Украйна и Крим е предизвикателство за нас и предизвикателство за нас в Азиатско-тихокеанския регион, също в Европа, смята той.

Според него значителното увеличение на руската активност в Азиатско-тихокеанския регион е свързано с Украйна.

Те идват с далекобойната си авиация край брега на Калифорния, обикалят край Гуам. Те демонстрират способностите си, събират информация", подчерта Карлайл, допълвайки, че руснаците наблюдават военните учения на американските сили в Южна Корея и Япония.

Руският президент Владимир Путин обяви през 2007 година, че Русия подновява използването на стратегическите бомбардировачи до въздушното пространство на страните членки на НАТО, след като бе спряна тяхната употреба през 1992 година.

Според Путин ходът е необходим, за да се гарантира руската сигурност.

Междувременно главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия няма да предприеме военно нахлуване на територията на Украйна, предадоха руски медии.

Москва ще се стреми към постигане на желаните цели без да пресича границата, смята той.

Брийдлав е на мнение, че руските власти най-вероятно ще продължат да правят това, което правят - да дискредитират украинското правителство, да провокират протестни изказвания в страната и да подготвят почвата за сепаратистко движение.