От бюджета на армията са похарчени 311 984 лева за гасене на пожари само за периода от 23 юли до 7 август, показват данните на военното министерство, но сумата ще се увеличи, защото към тях ще се добавят и пожарите край Драгоман и Брезник, в които армията също помагаше с техника и хора, предаде БГНЕС.

От Военновъздушните ни сили са използвали руските хеликоптери МИ 17, тъй като закупените още през 1999 г. американски вертолети БЕЛ не могат да летят в сложна метеорологична обстановка.

За борба с огнената стихия в Рила например, която беше сред най-големите това лято, екипажите от ВВС участвали с два вертолета в продължение на 4 дни, за което време прелетели 54 часа и 14 минути. Заради трудния терен тази година именно пожарът в Рила беше най-голямото предизвикателство за пилотите на вертолета.

Базата, в която са машините е в Крумово, край Пловдив. От 6 хеликоптера Ми 17 могат да се използват две машини, останалите имат нужда от ремонт и нови резервни части, средства за които все още не е съобщено да се отпускат.

В Крумово военните са облечени в униформи от преди 8 години, внимават за всяка част от машините си, защото няма резерви в склада. Когато отиде да гаси пожар, екипажът на МИ-17 първо търсят място, от което да зареждат вода.

Това трябва да е водоем, или какъвто и да е място с вода с дълбочина 1,5 - 2 м. достатъчно достъпен за машината, която само за един ден в Рила е зареждала вода 40 пъти.

„За един ден имахме някъде около 40-48 пуска. Там особено беше, че доста беше разстоянието между пожара и там откъдето взимахме вода. На заход беше някъде около 15 минути", каза подполковник Димитър Павлов.

Зареждането става за секунди, когато съоръжението се пусне от хеликоптера с въже, дълго около 15 м. "Много бързо става напълването на системата. Тя е доказана от много години се използва в целия свят за гасене на пожари и е много надеждна", каза капитан Александър Славчев от 24 авиобаза.

 

Вертолетите могат да излетят до 30-40 мин. стига да има постъпило искане. В армията общо 95 формирования поддържат постоянна готовност и провеждаха операции за оказване на помощ на населението. 67 от тях са на Сухопътни войски - две от тях са групи за евакуация.

При гасенето на пожари на земята сухопътни войски помагат на пожарникари и доброволци. В потушаването на горските пожари в Рила планина, област Хасково и област Ямбол от 23 юли до 06 август са се включили 373 военнослужещи и 35 единици автомобилна и специална техника.

В Рила в продължение на дни, в условията на падащи камъни и горящи дървета, на местност с наклон от 40-45 градуса те прокарвали просеки, разпъвали маркучи, локализирали огнища в усилията да спрат пожара.

За труднодостъпния терен в Рила разказа и подполковник Христо Начев, който е командир на военното формирования Горна Баня. Тук са 4 от модулите на пехотата за помощ в различни видове кризи, единият от тях е именно за гасене на пожари. 

„Когато ние пристигнахме там модулът беше разделен на 4 групи - 2 от западната и 2 от източната страна. Личният състав започна да се изказва до труднодостъпните места, защото техника там не може да достигне по никакъв начин. След това започна гасенето с необходимите средства съвместно с доброволците и пожарите", разказа подполковникът.

Трудният момент за военните на земята в дните на борба с огъня бил този, че дърветата - борове от по 25 - 30 м били прегорели в основата и започнали да падат на много стръмен терен.