Кризата в Украйна е цивилизационна, политиците трябва да разберат защо се разминаваме в начина на мислене.

Това заяви в интервю за БНТ президентът на България Петър Стоянов (1997-2002).

Според него Украйна е много важен тест за европейците.

Струва ми се, че големият проблем е, че ние не можем да се разберем цивилизационно. ЕС смята, че не може повече да се говори за баланс на силите и за сфери на влияние. Това, което се случва в Украйна, трябва да бъде дело на гражданите, те да решат дали да бъдат членове на НАТО или ЕС, подчерта президентът.

Аз съм абсолютно убеден, че от друга страна президентът Путин е много искрен, искрено смята, че Украйна е в неговата сфера на влияние и че приближаване на НАТО до границите на Русия чрез Украйна едва ли не е жест на агресия, дори унижение към Русия, която несъмнено е велика, огромна държава, поясни той и добави, че нашите политици трябва да концентрират усилията си към въпроса: „Защо се разминаване в начина на мислене?".

В голяма част от интервюто Петър Стоянов говори за отношенията си със семейство Клинтън и за срещите в България и САЩ.

Ако Хилaри Клинтън стане президент, това ще е първият държавен глава на САЩ, който ще има непосредствено близки и приятелски отношения с България, убеден е той.

Стоянов припомни, че първо на визита в България е пристигнала Хилари Клинтън, а после мъжът й Бил Клинтън. Според него 1998 година е била година на българо-американските отношения, защото през февруари същата година е бил на визита във Вашингтон. По думите му тогава е й първата му среща с настоящия президент Бил Клинтън, припомняйки, че срещата е минала под знака на неприятния скандал с Моника Люински (сексуална авантюра между Люински и Бил Клинтън - б.р.).

"Спомням си тогава, че доста дръзко, в разрез с всички дипломатически правила като видях, че Бил Клинтън се намира под напрежение - отложихме една запланувана пресконференция, което беше голям удар за мен, иначе би било възможност да кажа за всички нови постижения на България - по време на тази среща му казах: „Господин президент, аз наистина съжалявам, че дойдох в този момент, но мисля, че е страшно глупаво да ви занимават с това, вие не сте само президент на САЩ, вие сте лидер на демократичния свят", разказа Петър Стоянов.

"Тогава бяха войните в Косово, в Босна, имаше хиперинфлация, хората гладуваха, трудно вървеше нашата посткомунистическа реформа, а „вас ви занимават с глупости". Той така остана доста изненадан, първо това беше много недипломатично, но на него му допадна и той започна да се смее и се обърна към Мадлин Олбрайт (тогавашен държавен секретар на САЩ - б.р.): „Мадлин, май президентът на България ми каза това, което е истина", продължи да разказва спомените си президентът на България.

По думите му той се е запознал по-отблизо със семейство Клинтън при покана да участва на откриването на учебната година в Ню Йорк.

След няколко месеца Хилари Клънтън дойде в България да открие една конференция, която беше организирана от съпругата ми, продължи той. Остана в България два дни, посети Пловдив, видя картините на Златю Бояджиев, хареса България. Когато ме види, винаги ме пита за художника и какво става в София. Това е едно чисто човешко отношение към нашета страна, добави Стоянов.

„По време на срещата с Бил Клинтън бях малко изнервен, спомням си фразата, с която започнах - „Господин президент, моите съветници са ви подготвили 28 опорни точки , аз ги хвърлям настрана да ви кажа най-важното". Той така се изненада, че ми каза: „Ние ще имаме достатъчно време, господин президент", каза Стоянов и си спомни, че е продължил с думите: "Да ви кажа, вие сте лидер на свободния свят и не позволявайте да ви занимават с тези глупости, Източна Европа има нужда от вашето лидерство".

Според него с този разговор са "счупили стените".

По думите му при посещението в България Бил Клинтън е демонстрирал изключително приятелство и че това е било важен жест за подкрепа за членство на България в НАТО и  ЕС.

Петър Стоянов е категоричен, че ако Хилари Клинтън стане президент, тя ще продължи общо взето това, което правеше Бил Клинтън, а то е обнадеждаващо, защото той беше много свързан с Европа. Президентът Обама беше дистанциран от Европа. Очаквам Хилар Клинтън, ако стане президент, да бъде по-обвързана с Европа, смята той.

Президентът заяви, че поддържа близки отношения със семейство Клинтън, но вероятно и други хора в България поддържат връзка с тях, което е прекрасно.

По отношение на визите за САЩ той смята, че те ще паднат, но проблемът не свързан със САЩ, а с България.