Опозицията в Русия протестира против така наречения закон за предотвратяване на екстремизма, разширяващ сериозно правомощията на Федералната служба за безопасност. Протестите обаче не намират голяма подкрепа сред хората, коментира "Дойче веле".

Законът би позволил на Федералната служба за сигурност да предприема действия, дори да арестува всеки, когото счита за "екстремист". Първото четене на закона мина вече в Думата. Скоро, след незначителни поправки, предстои второто четене.

"Смисълът на тези промени се състои в това ФСБ да не бъде ограничавана от нищо повече. Службата няма да представя доказателства, няма да разследва, но ще може да притиска всеки руски гражданин", твърди Григорий Явлински, лидер на социал-либералната партия "Яблоко".

Според Явлински този закон следва една иманентна логика:

"Руските служители са на мнение, че всяка критика срещу тях представлява нарушение на държавната сигурност. По този начин с новия закон те се готвят за парламентарните и президентските избори през 2011 - 2012. Този закон позволява още по-твърди мерки срещу опозицията, изобщо срещу всички онези, които не са съгласни със сегашната политика."

Сергей Митрохин, друг виден представител на "Яблоко", не се колебае ни най-малко, когато става дума за това да назове духовния баща на законопроекта - премиера Путин.