Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 236 431 лв. „Монделийз България Холдинг" АД. Санкцията е заради осъществената на Фейсбук страницата „Belvita Bulgaria" реклама на бранда чрез използването на снимки на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, върху които е поставена марката „belVita добро утро!". Това съобщават от комисията.

Освен това комисията е санкционирала и „Ноу Уей" ЕООД с 1516 лв. за заблуждаващата реклама в качеството му на рекламна агенция, публикувала  процесните рекламни снимки.

КЗК е установила, че на Фейсбук страницата „Belvita Bulgaria" са публикувани снимки на тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, върху които е поставена марката „belVita добро утро!", собственост на „Монделийз". Според комисията въпросните снимки имат качеството на рекламни материали. От КЗК изтъкват, че вследствие на позициониране на посочената марка върху снимките, се прави асоциация, че спортистите са рекламни лица на продуктите с марка „belVita".

Именно заради това те биват припознавани като лица, рекламиращи, подкрепящи и препоръчващи тези продукти. Комисията за защита на конкуренцията е установила, че Пиронкова и Димитров не са рекламни лица на марката. Това им дава основание да заключат, че е налице заблуждаваща реклама.