Късно снощи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално подкрепи от името на комисията декларацията на българския премиер за поисканите компенсации за АЕЦ "Козлодуй".

На срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, министър-председателят Сергей Станишев постави официално, на най-високо ниво, въпроса за допълнителните компенсации за предсрочното закриване на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй".

Припомняме, до този момент по договора бяха предвидени компенсации само до 2009 година.

България има основания да иска допълнителна компенсация заради предварителното извеждане на блоковете на АЕЦ Козлодуй, са били думите на Жозе Мануел Барозу, съобщи Станишев в пряка видеовръзка от Брюксел.

Не виждам основания други страни членки, като Словакия, която спря реакторите и Литва, която предстои да ги спре, да получават компенсации до 2014г, а подкрепата за България да изтече през 2009 г., поясни премиерът.

Още
Говорителят на ЕК Марк Грей не потвърди официално подкрепата от името на комисията за поисканите компенсации за АЕЦ "Козлодуй".
Той даде специална пресконференция в Брюксел. Грей заяви, че не може да кажа как точно са преминали дискусиите снощи в рамките на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.
По думите му 500 млн. евро допълнителна помощ е една добра помощ, но решението за отпускането им не е решение на комисията, а на всички членове на ЕС.

„Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро", категоричен бе Сергей Станишев.

Той каза още, че Барозо е подчертал, че България е пострадала силно от газовата криза през януари и че е представила всички необходими документи по въпроса с реакторите на АЕЦ в началото на март.

Станишев допълни, че по думите на Барозо в момента ЕК обмисля възможността за удовлетворяване на българското искане за допълнително финансиране.

Тази позиция на председателя на ЕК, според коментара на премиера, е голям успех за България, тъй като увеличава възможността при прегледа на бюджета на ЕС искането ни да бъде удовлетворено.

Предстоят конкретни разговори по въпроса между страната ни и Комисията и вярвам, че нашите аргументи ще бъдат взети предвид, заяви Станишев.

По време на връзката с Брюксел стана още ясно, че 105 милиона евро е общата стойност на средствата, които България ще получи от Европейския съюз по проекти за енергийна сигурност.