София може да се похвали с първия частен парк, разположен между Стадион „Славия", автогарата в Овча купел и булевард Цар Борис III.

Това стана ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка с питане на Ангел Джамбазки от ВМРО, относно собствеността на парка.
Джамбазки подчерта, че парковете и градинките трябва да са публична общинска собственост, а през 1999 г. „Софийски имоти" е подарило въпросните 242 дка, които са внесени като апортна вноска в спортно дружество „Славия". Джамбазки е категоричен, че няма никаква причина един спортен клуб да притежава 64 дка парк и автогара.

Очевидно става въпрос за безстопанственост, наглост и кражба, извършени през 99 г., подчерта той. Според него въпрос на добра воля е сегашният собственик да сложи една бариера и да затвори парка. Той е категоричен, че връщането на парка на Столична община може да стане най-вече чрез добрата воля на собствениците на спортния клуб.

Предложението на Джамбазки е столичният съвет да възложи на Фандъкова мандат за провеждането на разговори със собствениците паркът да бъде върнат в публично-общинската собственост както с банките, откраднати през последните 15 години. Друго основание за връщане на парка е таксата смет на тези 242 дка. На този етап не е ясно дали такава такса е плащана. От своя страна столичният кмет изрази готовност за провеждането на подобни разговори.

Ангел Джамбазки поиска и справка за дължими суми от 84 апартамента в общински блокове 22 и 23 в район „Люлин", където са настанени обитателите на премахната циганска махала в „Люлин". Според данните на съветника задълженията към "Софийска вода" само на 32 апартамента са 76 488 лв. „Обитателите на тези апартаменти имат задължения към районната администрация и заради това трябва да бъдат извадени от там и на тяхно място да бъдат настанени десетки, чакащи софиянци", заяви Джамбажки.

Потърсен за коментар президентът на Славия Венцеслав Стефанов заяви пред Topsport.bg, че поддръжката на парка край стадиона в кв. „Овча купел" му струва по 250 000 лева годишно.

„Футболният клуб няма абсолютно нищо общо със Спортното дружество Славия. Именно ние обаче стопанисваме стадиона, игрищата около него и прилежащите му части, в това число и паркът", посочи Стефанов.

„Знаете ли, че издръжката на парка ни струва по 250 000 лева годишно? Аз мисля, че подобна дейност е по-добре да се адмирира. Нито аз, нито някой друг ще си го вземе този парк или ще си направи къща в средата му", посочи той.

По думите му такса смет е плащана.