Късноантична кула, пазела Троянския проход, е открита от експедиция на Националният исторически музей (НИМ), съобщават от музея
Обектът е открит случайно през есента на 2011 г.

По време на тазгодишния археологически сезон експедиция на НИМ започва с проучване на късноримския обект в южните части на Троян. Спасителните археологически проучвания в м. „Шамака" са се наложили заради големи иманярски изкопи и опасността той да бъде окончателно разрушен.
Експедицията е под ръководството на доц. д-р Иван Христов.

Късноантичната кула е разположена в най-крайния северозападен ъгъл на платовидното възвишение Шамака - южно от крайпътната станция Ад радицес (от лат. „в полите на планината").
Мястото е изключително стратегическо, тъй като наблизо минава античен път за Филипополис (Пловдив) и е имало контрола на стар римски мост, пресичащ днешната река Кнежа. Видимостта от кулата към околните древни обекти е била на места повече от 5 км.

Новопроучената кула е с вътрешни размери: изток- запад - 11,18 м; север - юг - 8, 30 м. Ориентирана е по световните посоки.

Вътрешното лице на кулата е измазано с хоросан, като при оформянето на фугите на камъните са вдълбани причудливи линии от пръстите на майсторите. Входът на кулата е от юг. Кулата е била на два етажа, с височина до 10 метра, като е притежавала стабилна покривна конструкция. Използвани са били масивни греди с дебелина до 0,20 м, гвоздеи и керемиди (имбреци).

При разкопките са открити множество фрагменти от строителна керамика (тухли и керемиди), животински кости и редки накити, сребърни и бронзови монети.
Кулата може да бъде интерпретирана като burgus. С това понятие се обозначават най-малките самостоятелни укрепления, изпълняващи полицейски и наблюдателни функции на възлови крайпътни места в Римската империя. Възможни са и други определения като turis и munitio, но по същество те не променят смисъла на новоткрития обект в северното подножие на Троянския проход.

Обслужването на стражевите кули се извършвало от едно отделение contubernium, състоящо се от 8 войника. Вероятно в близост до кулата са били разположени и жилишните сгради, обслужващи укреплението, но е възможно да са били разрушени при построяването на санаториум в м. „Шамака".

Описаната кула е късноантичният наследник на Ад радицес и по всяка вероятност мястото е запазило името на станцията.

В средата на юни НИМ започва, под ръководството на доц. Иван Христов, археологически разкопки на ранновизантийската крепост на нос Акин до гр. Черноморец. Експедицията е част от научната програма „Виа Понтика" за проучване на атрактивни археологически обекти по Южното Черноморие, които ще допринесат за развитието на културния туризъм в Югоизточна България.