При наблюдаваните реки в страната водните количества са над праговете за високи води. Продължава силно повишение на нивата на Тунджа, Марица и Арда.

В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, съобщават от МОСВ.

През миналото денонощие са отчетени значителни повишения на речните нива в цялата страна.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите, главно в Източна България ще продължат, но очакваните количества ще са между 5 и 15 л/кв.м.

Утре през деня се очаква валежите да спрат. Привечер и през нощта срещу вторник  на отделни места от запад на изток ще превали слаб дъжд, с количества 1-5 л/кв.м. Във вторник сутринта в източните райони все още ще превалява слабо, докато над останалата част от страната във вторник ще бъде без валежи.

Продължи работата по укрепването на подкопана дига на входа на общинския център Струмяни. Повишените нива на Струма и Места наводниха земеделски площи по поречието на двете реки.

Заради продължаващите валежи се запазва тенденцията за повишаване на нивата на реките в страната, съобщават от екоминистерството.

За да се намали рискът от наводнения, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е разпоредила речните корита в цялата страна да бъдат почистени до 15 април.

Жители на добричкото село Одринци вчера алармираха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано и те не са предупредени. По думите им язовир "Одринци" се изпуска със скорост над 3 кубика в секунда и отново всичко е залято - ниви, градини, мазета.

Преди два месеца заради критично ниво на язовира и преливане всички жители на Одринци се наложи да бъдат евакуирани. От тогава според местните валсти се извършва постоянно изпускане, така че да се поддържа безопасно ниво. Вчера от напоителни системи отрекоха да се извършва изпускане, въпреки това селото и околностите му са наводнени.

Над 100 души, жители на село Одринци, изпратиха преди време подписка с молба за помощ до премиера Бойко Борисов. Той разпореди на областната администрация да направи проверка. Тя показа, че два пъти Добричката община е отказала преди време да изпусне язовира и така се е стигнало до януарското наводнение и евакуацията на две села. Сега е заведена преписка в Окръжна прокуратура с въпроса - кой е виновен за наводнението. Според дознателя, има над 60 м разлив и в съседни села. Основният проблем, според хората, е, че дерето на реката не е почистено. Отговорът на общината е, че има проект за почистване за 3 млн. лева, но няма пари.

Възстановено е движението по път III-866 Кричим - Девин, при км 91, в района на яз.Кричим, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".  То бе ограничено  снощи заради внезапно възникнало свлачище.

При евентуални нови проблеми в този участък може да сде използва обходен маршрут през път II-86 Пловдив Асеновград  -  Чепеларе - Смолян и обратно.

Също така  вече е възстановено  движението в двете ленти по път ттт - 862 Храбрино - Бойково.