От Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане настояват за спешна среща със здравния министър Петър Москов. Това стана ясно след проведена среща между управителя на НЗОК Румяна Тодорова и частните застрахователи по повод проблемите между финансиращите институции.

Според Тодорова министър Москов трябва да даде отговор как ще направи електронно здравеопазване и кои са стъпките за реформата в здравеопазването, как допълнителни застрахователни дружества ще бъдат включени към системата на касата.

„Без държавата и без регулацията бюджетът на касата ще набъбва всяка година, а ние ще се сблъскваме всеки ден с неудачи какви пари да заплатим на застрахованите", предрече д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Тя обвини здравните заведения за това, че "творчеството" им да си прибират нерегламентирани пари е надминало възможностите на застрахователите да регулират такива процеси. Те настояват държавата да посочи какво може да ценообразуват лечебните заведения и за какво хората трябва да заплащат от джоба си.

При нас са застраховани млади хора и се радвам, че си търсят правата, но те ги търсят при нас", обясни Виткова, допълвайки, че застрахователите не са в състояние да създадат такава регулация.

Виткова констатира, че лошите практики се множат в геометрична прогресия. Междувременно "творчеството" на лечебните заведения стигат до абсурди. Така например 48% от разходите се заплащат от пациента, което възмути Виткова, която посочи, че няма друга такава система като нашата. Тя сравни болничните разходи с хотелските тарифи.

„Не може да се заплащат 330 лв. за ползване на стая с едно легло", категорична е тя. Не е нормално, по думите й, да се дават 980 лв. за интернет и телевизия за три дни и още 450 лв. за самостоятелна стая. Не може едно раждане да струва 10 000 лв.

Според Виткова, проблемът на българското здравеопазване на първо място е организационен, а едва след това на финансов. „Две години нямам отговор от Министерството на здравеопазването на какво законово основание лекар от извънболничната помощ издава фактура и прибира 1400 лв. за избор на екип", посочи тя.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова посочи, че проблемите в здравеопазването са наболели и грандиозни. „Решението, с което ще излезем в писмо до министъра, е, че ние искаме да му помогнем", допълни тя.

На пресконференцията стана ясно, че Тодорова е доволна от бюджета за 2015 г. „Бюджет равен на реално изпълненото от предходната година не е имало", удовлетворена е тя, осъзнавайки, че това е огромен реверанс към здравеопазването. Според нея този път правителството е направило толкова, колкото е възможно, даже и отгоре.

На срещата управителят на НЗОК и застрахователите са обсъдили и темата за профилактиката. Тодорова бе категорична, че в България няма никаква профилактика. Въпреки това три институции я заплащат - веднъж НЗОК, втори път застрахователите и трети път пациентът.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи посочи две основни задачи, които трябва да бъдат постигнати чрез осъществяване на държавен контрол.

Според нея регулацията трябва да подобри контрола на доставчиците на медицински стоки и услуги и да посочи ясно кой за какво плаща. „От липсата на порядък в медицинското обслужване не печели никой", заяви Несторова. А окончателно, оказва се,  губи пациентът. „Ние също губим, което пак се отразява на клиентите ни", коментира Несторова.

Според застрахователите единствените печеливши са некоректните практики, които за съжаление набъбвали все повече.