Комисия за защита от дискриминация глоби Метрополитен" ЕАД и Столична община с  по 2 500 лв. заради непредоставяне на условия за достъп на хора с увреждания до метростанции в града. Сигналът в КЗД е подаден от Зоя Трифонова в качеството й на председател на фондация „Център за надежда" - София.

Той е относно изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до метростанция „СУ „Св. Климент Охридски".

Според сигнала на Трифонова достъпът до тази станция на метрото за хора с увреждания е невъзможен. Рампите са с недопустимо голям наклон, не съответстват на предназначението и са в противоречие със строителните нормативи за изграждане на достъпна среда. Придвижването до метростанция „СУ „Св. Климент Охридски" е рискован, тъй като има необезопасени места пред клуб „Ялта", където липсва предпазен парапет, а при разлика във височините около 5 метра е поставена само ръкохватка.

Посочва се още, че достъпът до метростанция „Жолио Кюри" за незрящи хора е невъзможен и опасен, тъй като на перона на тази метростанция не е положено задължителното за такива обекти грапаво покритие, необходимо за хората със зрителни увреждания (тактилни ивици).

След подаване на сигнала комисията е възложила на външен експерт да извърши оглед на място на всички действащи станции на метрополитена в София.

С изготвената експертиза, която не е оспорена, безспорно се установява, че само в осем от съществуващите общо 14 метростанции са изпълнени изискванията за достъпност.

Останалите шест-метростанциите „Обеля", „Люлин", „Западен парк", „Константин Величков", „Сердика" и „Жолио Кюри" не съответстват на изискванията за тактилни ивици за внимание.

Безспорно е установено, че до три от изградените общо 14 метростанции, а именно „Сливница", „Западен парк" и „Константин Величков" въобще не съществуват достъпни входове на подлезите, което води до невъзможност за използването им от хората с увреждания.

В четири други подлеза, в които се намират метростанции „Люлин", „Опълченска", „Сердика" и „СУ „Св. Климент Охридски", е изградена достъпност от ниво тротоар  до нивото на подлеза и съответно входовете на метрополитена само чрез един асансьор.

Това затруднява достъпа на хората с увреждания поради липсата на еднакво достъпни входове на подлезите за всички и липсата на достъпен маршрут при сложна пътна обстановка на ниво улица.

По този начин Столична община поддържа напълно недостъпни входове на подлезите за метростанции „Сливница", „Западен парк" и „Константин Величков", частично достъпни входове на подлезите до метростанции „Люлин", „Опълченска", „Сердика", „СУ „Св. Климент Охридски" и „Младост 1", както и поддържа перона на метростанциите „Обеля", „Люлин", „Западен парк", „Константин Величков", „Сердика" и „Жолио Кюри" без необходимите елементи на достъпната архитектурна среда.

Освен глобата, наложена на СО, КЗД дава задължително предписание на кмета да представи в двумесечен срок след решението на комисията програма с мерки за осигуряване на необходимата достъпност до съществуващите станции на метрополитена.