Прехвърлените 1.4 млрд. лв. през 2010 година от НЗОК са отишли за пенсии в НОИ. Това обяви пред медиите заместник здравният министър Бойко Пенков, който днес участва на кръгла маса във ВМА за приоритетите на здравеопазването.

Нямаме писмен отговор, но в разговори през зимата в бюджетна комисия при дебатите за закона за бюджета на непрекъснато отправените въпроси какво се случи с парите за здраве отговорът най-накрая беше даден - бяха необходими, бяха употребени да се реши проблем с плащането на пенсиите в НОИ, обясни Пенков.

Припомняме, през 2010 г. сумата от 1.4 милиарда лева бе взета от резерва на Касата от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Оттогава и до днес бивши и настоящи управляващи се карат за съдбата на тези пари, като до момента никой не казваше ясно къде са отишли. Основното предположение беше, че са прехвърлени към централния бюджет за запълване на дупки по други направления.

Не знам дали ще има писмен отговор. В комисията имаше икономисти, финансисти, включително и от ГЕРБ - лица, членове на комисията в предишното правителство. Те казаха, че най-вероятно парите са били използвани за това, разказа още Пенков, като подчерта, че не знае дали от НЗОК са наясно с това.

Според заместник здравния министър е в компетенциите на министъра на финансите e да се възстанови резервът на Касата. Безспорно ни е нужен. В условия на криза такъв резерв е като буфер, на който можеш да разчиташ в такива моменти, категоричен бе Пенков, който е и председател на Надзорния  съвет на НЗОК.

В Министерство на здравеопазването не може да има документи за това прехвърляне, заподозря Пенков,  тъй като това е резерв на НЗОК. Те са собственост на българите, но НЗОК ги държи в БНБ.

Става въпрос за решение на правителство и парламент, категоричен бе в позицията  си заместник-министъра на здравеопазването.

Отношение по темата с изчезналите пари взе и евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова. Тя припомни, че, когато бяха в опозиция, настоящите управляващи постоянно са питали за тази сума, а сега, когато са на власт, мълчат за случилото се с нея и за това кога ще я върнат на Касата.