Френското министерство на отбраната разпространи изявление, в което се казва, че не може да потвърди информацията във вестник L'Est Republicain за смъртта на Осама бин Ладен.

От ведомството обаче обявиха, че ще бъде проведено разследване за изтичане на информация от секретни документи, предаде Ройтерс.

Изявлението бе в отговор на публикация в регионалното издание, където се твърди, че службите в Саудитска арабия са убедени, че миналия месец Бин Ладен е починал от тиф в Пакистан.

В същото време Ройтерс цитира източник от американското разузнаване, според когото информацията трябва да се приема с предпазливост.

Високопоставен източник от Исламабад пък заяви, че Пакистан не е получавал данни от властите на никоя държава, които биха потвърдили публикуваната информация.

От Саудитска арабия засега не са коментирали сведенията.

Според неназован дипломат на западна държава в Рияд обаче ако саудитските власти разполагат с подобна информация, то те биха я предоставили на САЩ, а не на Франция.

Френският вестник публикува материал, за който твърди, че е доклад от 21 септември, получен същия ден от президента Жак Ширак и премиера Доминик дьо Вилпен.

В него се посочва, че според надеждни източници саудитските служби са убедени, че Осама бин Ладен е мъртъв.

Според доклада лидерът на Ал Кайда починал в Пакистан на 23 август след боледуване от тиф, което довело до частична парализа на вътрешните му органи.

Докладът бил с графа „строго секретно" и с инициалите на френските разузнавателни служби.

Според него саудитските служби попаднали на информацията за първи път на 4 септември, след което изчаквали преди да направят официално изявление.