Правосъдният министър Христо Иванов е доволен от подкрепата, която получил лично от премиера за конституционните промени, които днес ще бъдат гласувани на първо четене.
Двамата дойдоха сутринта в парламента, за да убедят депутатите да подкрепят измененията в Конституцията.

Има 160 гласа, които са минимално необходимите, за да продължи процесът, увери Иванов и допълни, че въпросът е да получат 180 гласа, което ще осигури бързо протичане на процеса с оглед да има някакъв резултат преди януарския доклад. Това ще бъде важно от външнополитическа гледна точка.

Има различни становища по някои теми - специално за разпределението на квотите. „Това, което горихме с колегите, е, че има различни начини да се решат тези проблеми и те трябва да бъдат търсени между двете четения", убеден е Иванов.

Той подчерта, че апелът му бил: „моля, подкрепете по принцип", което по никакъв начин не обвързва с конкретика законопроекта на първо четене. Идеята е между двете четения, с „необходимото уважение към важността на проблемите", които се поставят, специално от АБВ, да се седне и да се проведе разговор за различните варианти.

„Трябва да е ясно, че Венецианската комисия отправя поредица от препоръки към България по отношение на международния стандарт", заяви правосъдният министър. По думите му, е ясен стандартът, че трябва да се осигури в съдийската колегия мнозинство от съдии, избрани от съдии.

„Да не превръщаме Венецианската комисия в страничен участник в този дебат", призова Христо Иванов.