Петима души са задържани в Сандански по обвинение, че са купували гласове, предаде БНР.

Това съобщи комисар Константин Титянов, директор на областната дирекция „Полиция" в Благоевград.

Припомняме, там по нареждане на вътрешния министър бе създаден щаб за осигуряване законността на частичните избори в южния ни град.

Срещу задържаните са образувани полицейски производства и ще бъдат съдени за нарушение на избирателния закон, уточни окръжния прокурор Ради Тодоров.

Полицейските органи работят общо по 9 сигнала за купуване на гласове, като част от тях се оказали анонимни и фалшиви.

До дежурните прокурори, следящи изборите в Сандански, са подадени 3 сигнала за вотна търговия и тяхната достоверност се проверява в момента.

7 от постъпилите 10 жалби до общинската избирателна комисия в Сандански са неоснователни, съобщи нейният председател Нели Захариева и уточни, че по останалите 3 се извършва проверка.

В повечето жалби представителите на политическите партии и движения твърдят, че в няколко избирателни секции са допуснати до гласуване избиратели с адресна регистрация, която не съвпада с района на секциите.

По-рано днес бе съобщено и за повишаване на избирателната активност в Сандански.

След като изборният ден започна вяло и при пустеещи секции, към 14 часа вече 21 процента бяха упражнили правото си на глас за общински съветници.

В същото време в община Роман, където се избира кмет, активността е 35 на сто.

Заради продължителния дъжд, избирателната секция в бившата автогара в Роман е частично наводнена, но изборният процес продължава.