Финансовите министри от еврозоната потвърдиха своя ангажимент да защитят стабилността в еврозоната и да одобрят бъдещи мерки за подобрение на системния капацитет, за да окажат съпротива на "заразния ефект" на европейските дългови пазари.

Еврогрупата обеща по-евтини заеми, по-дълги падежи на дълга и по-голяма гъвкавост на настоящия Европейски спасителен фонд (EFSF) в помощ за Гърция и другите страни с дългови проблеми в еврозоната. Целта е да се спре финансовата "зараза", която заплашва да погълне и Италия и Испания.

Министрите обещаха да защитят стабилността на еврозоната, но не се ангажираха с конкретни срокове, информира money.bg.

По думите им тези нови мерки ще включват "повишаване на гъвкавостта и обсега на EFSF, удължаване времето за падеж на отпусканите заеми към дългово обременените страни и понижение на лихвите по тези заеми.

Междувременно новият шеф на МВФ - Кристин Лагард, посочи, че сега е важно да се възстанови положението около Италия и дълговите пазари на страната. Тя обаче отбеляза, че МВФ и еврозоната, които са основните заемодатели на Гърция, все още не са готови да дискутират конкретните детайли по втория спасителен финансова пакет за Атина.

Лагард отбеляза, че Гърция трябва да направи повече в усилията и за сурови мерки за икономии и реформи.

Като цяло вчерашната среща на еврогрупата направи много слаб прогрес относно конкретните детайли за втория спасителен финансов пакет за Гърция, като единствено се съгласиха за възможно разширяване на размера и сферата на Европейския Спасителен Фонд (EFSF), понижение на лихвите по отпусканите заеми и удължаване на времето за тяхното изплащане.