Македонските власти опровергаха публикуваната вчера в най-големия македонски вестник информация за откраднати поверителни данни на македонското разузнаване, които били предоставени на България, съобщиха македонски медии, цитирани от БНР.

Скопският вестник "Дневник" писа вчера, че всички данни за тайни агенти, сътрудници, планове, протичащи операции и други строго поверителни данни на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване са били откраднати от архива от служител, който след това избягал в България.

Според публикацията служителят успял скришом да копира секретните данни от главния компютър и вече ги бил доставил на българската служба за държавна сигурност.

Правителственият говорител Ивица Боцевски заяви на пресконференция вчера, че публикацията във в. "Дневник" е "очебийна измислица" и "не отговаря на истината".

Говорителят на полицията Иво Котевски посочи, че подобна кражба не е регистрирана. Министерството на вътрешните работи излезе с изявление, в което оцени публикацията като напълно невярна, предаде МИА.

В рамките на институциите македонското МВР ще настоява за цялостно разкриване на истината и търсене на съответната отговорност на лицата, които стоят зад пласирането на лъжи в общественото пространство, които сериозно могат да навредят на сигурността на държавата.

Не искаме да вярваме, че дезинформациите са пласирани от нечии политически или лични интереси, се посочва в изявлението на македонското МВР.

Ведомството посочва, че подобни дезинформации може да имат негативни последици. Те може да създадат невярна представа за работата на македонските служби, да навредят на двустранните отношения и да подкопаят изградените досега връзки на сигурност.