Франция започва продажба на излишъци от ваксината срещу грипа А(H1N1), по-известен като „свински грип". Това съобщава електронното издание на френския "Le monde".

Подобно на много други страни от Европейския съюз, Франция купи прекалено големи количества от ваксината срещу новия вирус. За препарата френското правителство плати 869 милиона евро, срещу които се сдоби с над 94 милиона дози от ваксината.

За момента са ваксинирани едва пет милиона френски граждани. Париж взе решение да започне продажба на препарата, след като стана ясно, че една доза от него е достатъчна, за да се избегне заразяване с грипа.

Френският министър на здравеопазването Розелин Башело обаче подчерта, че приоритет на правителството остава здравето на френското население и поради тази причина ваксините  ще продължат да се предлагат неограничено в страната.

Според „Le parisien" те са продавани на цената, на която са купени.

Едни от първите, които са се възползвали от френското предложение, са били властите в Катар. Те вече са взели 300 000 дози от ваксината. В момента Египет преговаря за доставки на препарата.

Това правят и здравните власти в Мексико и Украйна, която беше доста силно засегната от новия грип.