Очакванията на българите бяха високи, когато Ангела Меркел пристигна в понеделник на първо официално посещение като канцлер в София.

Това пише германското издание „Билд".

Българският премиер Бойко Борисов дори ще сложи снимка на Меркел в офиса си. В София Меркел беше почетена като кралица.

Но не само там - ласкателства имаше навсякъде, където тя се появеше, коментира още изданието, цитирано от Портал Европа.

Тя получи почетна докторска титла на университет „Ангел Кънчев" в дунавския град Русе. С този град я свързват много лични спомени.

По време на своите пътувания в източна Европа преди падането на Берлинската стена израсналата в бившата ГДР Меркел е чакала по няколко часа почти всяка година на тамошната гара, преди да продължи пътя си.

Но нашата канцлерка остана дипломатически резервирана при изявите си - тя знае какво целят българите, продължава „Билд".

България е член на Европейския съюз от 2007 г.

Правителството в София иска бързо присъединяване на балканската страна в Шенгенската зона и Меркел трябва да подкрепи бързата връзка с утвърдилите се европейски държави.

Меркел похвали учтиво големия напредък в борбата срещу ширещата се корупция и престъпност, но повече от това не каза.

Защото истината е, че мафията в България, е много разпространена. Това разкри и контролен доклад на Европейската комисия преди няколко седмици.