съдРайонният съд в Смолян освободи срещу подписка 50-годишния Йордан Козарев, обвинен в системно изнасилване на непълнолетната си дъщеря. bTV съобщи, че в залата мъжът се е признал за виновен, въпреки че пред журналистите по-рано отрече да е извършил това престъпление.

Прокуратурата поиска постоянен арест, но защитата пледира за отхвърляне на искането заради това, че няма предпоставки и обосновани доказателства за авторството на престъплението, както и че липсва реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Магистратите прецениха, че бащата не е заплашвал дъщеря си. Според съда момичето е на достатъчно зряла възраст, за да разбира свойството и значението на това, което върши и да ръководи постъпките си, а освен това няма доказателства за принуда, заплаха или друго психическо насилие.

Според съда обвиняемият има трайно установен адрес, не е напускал страната, не е агресивен и никога не е възпрепятствал органите на разследването по какъвто и да е повод, както и че към момента няма други висящи производства.

Мъжът бе доведен в сградата на съда при засилено полицейско присъствие. Пред събралите се журналисти той отрече да е извършвал насилие спрямо дъщеря си и обясни, че фактите не са такива, каквито са представени от медиите и обвиненията. Козаров обясни, че месечно изплаща по 80 лв. издръжка на децата си.

Безработният мъж беше арестуван в понеделник, след като 17-годишната му дъщеря подаде сигнал в полицията, че е системно изнасилвана от баща си. По думите й, в продължение на пет години родният й баща я е насилвал и я е заплашвал да не казва на никого. Козаров системно злоупотребявал с алкохол и на няколко пъти се разделял с жена си и децата си. В последствие стана ясно, че майката на момичето е знаела за гаврата.

Ако бъде признат за виновен, го очакват от 3 до 10 години затвор.