ДПС изключи двама от своите депутати, избрани чрез преференция, именно защото са се възползвали от това разместване на изборните листи и са останали в 43-тото Народно събрание.

ГЕРБ отряза Бареков: Нямаме нужда от патерици

Още...

Третите по сила в парламента сами дадоха брифинг пред медиите, на който обясниха, че днес са решили да премахнат от парламентарната си група народните избраници Муса Палев и Гюнай Хюсмен не заради самата преференция, а заради некоректност.

Палев намери място в новия парламент, благодарение на преференциален вот в Благоевград, а Хюсмен изпревари с повече задраскани кръгчета в изборната бюлетина д-р Нигяр Джафер в Разград. И двамата ДПС депутати са обещали да не се възползват от преференцията и сами да се откажат от местата си в пленарна зала, но в крайна сметка не са го направили.

ДПС даде срок повече от един месец на господата сами да се откажат", посочи народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев и добави, че именно заради това ДПС са взели нещата в свои ръце и са ги изключили от парламентарната си група.

Според правилника на Народното събрание обаче двамата изключени остават като независими народни представители в 43-тия парламент, освен ако сами не се откажат и от тези места.  Кърджалиев напомни още, че ДПС са гласували против това преференциалния вот да бъде включен в избирателния кодекс.

„7 процента от избиралите не могат да доминират над 93%", изтъкна още народният избраник. Третите по сила в парламента са на мнение, че за да има значение преференциалното гласуване, то трябва да бъде задължително.