Българската делегация в Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП изразява задоволство от предложения състав на Европейската комисия.

Социалистите са добре представени като заместник-председатели на комисията и като много важни ресори, за които ще отговарят, се посочва в позиция на групата.

"Със съжаление можем да коментираме предложението за сфера на отговорности на българската кандидатка - Румяна Желева".

"Въпреки че България има опит в създаването на институции, които се занимават с природните бедствия и свързаната с тях помощ, ние намираме този ресор за неприоритетен в европейската политика", посочват още социалистите.

Споед тях в новата Европейска комисия ще има няколко поста, които ще се занимават с действително приоритетните въпроси на международното сътрудничество - върховният представител по външната политика, еврокомисарите по въпросите на помощта за развитие и разширяването.

В тази връзка от групата на българските евродепутати социалисти приветстват правителствата на всички останали нови страни-членки на ЕС, които са доказали, че са в състояние да предложат подготвени и компетентни кандидати, които да поемат едни от най-отговорните постове в новата Европейска комисия.