Кражба на кабели забави плащането на първите местни данъци в Бургас, съобщават от общината в морския град.

Открадването на електрозахранващите кабели късно снощи предизвика временно неудобство за бургазлии, наредили се на опашка пред касовия салон на общинската дирекция „Местни приходи от данъци, такса и реклама" на ул. „Александровска" 83.

Поводът е, че от 1 март общинската администрация в Бургас започна кампанията за събиране на местните данъци и такси за текущата година.

По разпореждане на кмета Димитър Николов е направена незабавна организация и гражданите са били разпределени към касите в офиса в Община Бургас и останалите териториални дирекции, където също могат да се извършат плащания на местните задължения.

Зам.-кметът Красимир Стойчев е провел спешна среща с местния шеф на ЕВН Николай Полихронов да бъде осигурено временно електрическо захранване и от 12.30 часа касите на ул. „Александровска" 83 също да могат да приемат граждани, желаещи да изплатят данъците си.

От утре до 30 април касите на дирекция МПДТР на Община Бургас ще работят с удължено работно време от 07.30 до 17.15 часа и през обедната почивка, допълват от общината.

Местните задължения са данък върху превозните средства, данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци.

И през тази година данъкоплатците могат да се възползват от 5 %-та отстъпка, изплащайки до 30 април задълженията си за цялата 2012 г. Запазва се и разсроченото заплащане на местните налози на две вноски - до 30 юни и до 30 октомври. След изтичане на тези срокове върху дължимите суми започва да се начислява лихва.