Към 20:00 часа продължава разговора на главния секретар на МВР Георги Костов с жителите в Гърмен, стана ясно от репортаж на БНТ. Припомняме, че той беше шеф на полицията в Благоевград.

Жителите на размирното село казват, че земята в Гърмен е продавана по 1,10 лева за квадратен метър на първите роми, които са се настанили там. Има и тълкувания, че това е било с цел осигуряване на гласове.

Хората са изпратили декларация до главния прокурор с питане кой, защо и как настани тези циганите в Гърмен. "Денят започна и завършва с напрежение", предаде медията от мястото на събитието.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова спешно пристигна в село Гърмен, което от няколко дена се тресе от размирици и протести срещу циганския квартал.

„Тук съм, за да ви чуя", обърна се Бъчварова към местните жители, които обяче не я приеха много радушно, посрещайки я с освирквания.

Може би заради това тя не разговаря с тях и без никакъв коментар влезе в сградата на общината за среща с областното и кметско ръководство, както и с главния секретар на МВР Георги Костов, който от няколко часа е в района.

Припомняме, в продължение на вчерашните митинги в Гърмен тази сутрин граждани излязоха отново на протест след пламналия конфликт между българи и цигани в събота вечерта.
От рано сутринта в центъра на селото, под звуците на патриотична музика, хората се събраха с искане да се реши проблемът с циганите и незаконните им постройки, стана ясно от пряко включване на Нова телевизия.

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкования.
Основното искане на хората е да се премахнат незаконните постройки в циганската махала „Кремиковци".

Междувременно от МРРБ обявиха, че след изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол" - Благоевград, през 2012г. от ДНСК са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местност „Падарката", землище на с.Марчево, община Гърмен.
По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено.

Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на с.Марчево, община Гърмен са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК, уточнява регионалното министерство.

Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в с. Мосомище, община Гоце Делчев. Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи.

От писмо от 12.12.2013г. на Министерството на инвестиционното проектиране - ДНСК става ясно, че временно е спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи - на основание чл.277 от АПК до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

В момента с официално писмо до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на община Гърмен Минка Капитанова ДНСК е отправило запитване дали причините, които са основание за временно преустановяване на принудителното премахване на незаконните строежи са отпаднали,т.е. дали е осигурено настаняване на лицата, които обитават незаконните постройки.

ДНСК отново ще отправи до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, съобщават от ведомството на Лиляна Павлова.