Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че има „известни опасения" за икономическите данни за България и е поискал официално да бъдат проверени, информира АП.

„Имаме известни опасения по отношение на статистическата характеристика на България и обмисляме да изпратим мисия в най-скоро време", обяви Рен на пресконференция след срещата на финансовите министри на страните от ЕС.

Тази мисия ще бъде първата според новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската Комисия смята да провери на място данните, които дава българската статистика за основни финансови показатели - като бюджетния дефицит и външния дълг.

Неофициално от Еврокомисията поясниха, че България е попаднала в полезрението им като обект на необходима проверка, защото се е представяла като отличник по финансова стабилност - после обаче внезапно е коригирала данните за бюджетния си дефицит до стойности над допустимия праг от 3 процента, заради което започна и процедура за свръхдефицит срещу страната ни.

При предстоящата одитна мисия и от националната статистика, и от финансовото минестерство ще могат да аргументират данните, които подават, уточниха от Еврокопейската Комисия, и добавиха, че междувременно всяка аналогия с Гърция ще е прибързана.

Междувременно от Министерството на финансите заявиха пред money.bg, че мисията, която предстои у нас, е очаквана още от май месец.
От там посочиха, че евентуална проверка от страна на европейските партньори не ги притеснява.

По-късно, в съобщение от пресцентъра на МФ бе потвърдено, че обявената от комисаря Оли Рен мисия е очаквана още от месец май, след като при подготовката на междинните оценки за фискалните нотификации за страната ни за 2009 г. и предварителните оценки за 2010 г., е възникнал проблемът с неидентифицирани към началото на март задължения  на държавата по анекси и допълнения към договори с частни фирми.

В резултат на това, дефицитът на страната ни по стандарта ESA 95 е бил коригиран от 1.9% от БВП (съгласно Конвергентната програма) на 3.7% от БВП.

Според зам.-министър Ана Михайлова, която е взела участие в приключилото днес заседание на ЕКОФИН в Люксембург, страната ни не е била тема от дневния ред на финансовите министри.