Нерегламентирано изграден частен водоем и няколко заблатявания са открити при проверка на свлачище, препречило движението по път II-86 Асеновград - Смолян, в района на Бачковския манастир. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Очаква се до петък вечер да бъде възстановено движението.

При извършената проверка е установено, че скатът е силно преовлажнен и ведната са предприети необходимите действия за контролирано отвеждане на повърхностните и подпочвените води.

От ръководството на агенцията отидоха на оглед на свлачището, което е с широчина 100-150 метра и дължина над 1000 метра. До възстановяването на движението шофьорите могат да ползват обходен маршрут по път III-866 Кричим - Девин.

Екипи на пътноподдържащите фирми работят за разчистване на падналата земна маса. Осигурена е аварийна проходимост на пътя и се пропускат линейки, пожарни и полицейски коли.

Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, на които предстои пътуване през дефилетата и пътната мрежа в планинските райони да карат внимателно и с повишено внимание. На много места, заради преовлажняване на почвата, има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.

Припомняме, че вече разчистването струва 320 000 лева.