Пакистан ще преразгледа сътрудничеството си със САЩ, НАТО и ИСАФ на дипломатическо, политическо и военно ниво.

Решението е по повод въздушните атаки на НАТО в северозападен Пакистан в събота, където загинаха 25 пакистански войници и десетки бяха ранени.

Премиерът Юсуф Реза Гилани реши да спре доставките до НАТО в Афганистан.

Решихме веднага да спрем доставките за НАТО и ИСАФ, за да има ефект", каза Гилани, цитиран от ББС. Според него атаката е „нарушила пакистанския суверинитет".

Той подчерта, че правителството „ще преразгледа напълно всички програми, дейности и споразумения за сътрудничество, които са сключени със САЩ, НАТО и ИСАФ, включително всички дипломатически, политически и военни споразумения".

Говорител на НАТО заяви, че е „много вероятно" самолети на Алианса да стоят зад ударите по границата с Афганистан.

САЩ обявиха, че отношенията с Исламабад са важни, така че трябва да се проведе незабавно разследване на случилото се от страна на НАТО.

Бригаден генерал Карстън Якобсън от Алианса изпрати съболезнования на Пакистан и обяви, че ще бъде проведено разследване заради инцидента.

Късно вчера държавният секретар Хилари Клинтън и държавният секретар на отбраната Леон Панета изразиха своите съболезнования за загиналите пакистански войници и призоваха за провеждането на незабавно разследване.