Забранява се влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО, при производството на детски храни. Това гласят нови текстове в Закона за храните, приети на първо четене. Вносител е синият депутат Ваньо Шарков.

В законопроекта се предлага още забрана за разпространението и продажбата на храни и хранителни продукти, съдържащи ГМО в детски ясли, детски градини, училища и търговската мрежа около тях (в радиус от 100 метра). 

Продажбата на храни и хранителни съставки, съдържащи ГМО, ще се осъществява на отделни и ясно обозначени търговски площи (щандове, рафтове, витрини и др.)

Предвижда се и стриктен официален контрол и по-добра проследимост на всички етапи на производство и предлагане на пазара на храни, съдържащи или състоящи се от ГМО.

Предлага се още засилен самоконтрол в обектите по отношение на влаганите суровини, съставки и добавки в храните за наличие на ГМО.

Прилагането на Закона ще доведе до стриктен контрол на всички партиди от внос и изрично вписана информация в придружаващите партидата документи, че продуктът съдържа или се състои от ГМО, както и резултати от лабораторни анализи.

Вносителите смятат, че ще се постигане повишен информиран потребителски избор относно предлаганите на пазара храни и продукти, съдържащи или състоящи се от ГМО.

Припомняме, в средата на март, след спорове и огромно напрежение както в обществото, така и в пленарна зала депутатите постигнаха съгласие България да остане свободна зона от ГМО.