Турското правителство даде мандат на армията за провеждане на операция срещу кюрдските бунтовници в Северен Ирак.

Това съобщи премиерът Реджеп Таип Ердоган, предават телевизионните канали в страната. Решението е взето на заседание на правителството на 28 ноември.

„С одобрението на президента турската армия получи правото да извърши трансгранична операция", заяви Ердоган.

Въпреки протестите на САЩ, Турция многократно заявява, че ще предприеме военна операция срещу ПКК и базите на сепаратистката организация, разположени в северните части на Ирак в близост до границата с Турция. В крайна сметка Джордж Буш обеща да подкрепят Турция в борбата й срещу сепаратистите.

Кюрдската работническа партия е образувана през 1978 годинаи от тогава се домогва до създаване на кюрдска автономия в югоизточните провинции на Турция.

ПКК се смята за отговорна за смъртта на над 40 000 души и е призната за терористична организация. Нейният лидер Абдула Йоджалан излежава доживотна присъда в затвор на остров Имрали в Мраморно море.

В средата на октомври турският парламент предостави на правителството мандат за широкомащабна трансгранична операция в Северен Ирак.

Още преди да получи този мандат военните съсредоточиха 100 000 турска армия по границата и нееднократно провеждаха кратки операции около границата. От два месеца в този регион са въведени извънредни мерки за придвижване.