Президентът Плевнелиев да не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор, призоваха от партията на Меглена Кунева.

"Движение България на гражданите" остро протестира и не приема процедурата, по която протече изборът на нов главен прокурор, се казва в изявление до медиите.

По думите на адвокат Йонко Грозев, процедурата не е давала гаранции за запазване тайната на вота при упражняването му от членовете на Висшия съдебен съвет.

Липсата на гаранции за тайната на вота и отделното гласуване на кандидатите по реда на тяхното номиниране, напълно опорочиха очакванията, включително и на европейските ни партньори, за прозрачна процедура, с участието на максимален брой кандидати, които да бъдат поставени при реална конкуренция, подчертават от "Движение България на гражданите"

Според Грозев развитието на събитията на заседанието на ВСС е потвърдило съмненията за задкулисна уговорка по назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор.
Станахме свидетели на симулативна конкуренция и илюзорна прозрачност, които имаха за цел да заблудят обществото, че се провежда реална реформа в начина на управление на съдебната система, както и да тушират критиките от страна на Европейската комисия във връзка с безпринципните назначения в съдебната власт, заявяват от централата на партията.

Според хората на Кунева проведената процедура не е изяснила по достатъчно категоричен начин и фактите, свързани със сделки от семейството на Сотир Цацаров и навременното заплащане на дължимите данъци и такси.

Не ВСС, а ГЕРБ си избра главен прокурор, обвини БСП
Още...

Вместо да бъдат изнесени конкретно и детайлно всички документи и обяснена фактологията и последователността на събитията, чухме неясни отговори. Беше потвърден и фактът, че Сотир Цацаров неправомерно е получил и се е запознал с висящото дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България, Мирослава Тодорова, заявяват още от „България на гражданите".

Междувременно от Българския хелзинкски комитет обявиха, че оттеглят членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС).
Дезавуираме този орган, защото той е измама. С избора на главен прокурор вчера мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество - напротив, игнорира го безогледно.

Според БХК чрез процедурата по избора, приета от ВСС Цацаров се е възползвал от статуса на „първи", който елиминира другите кандидати, без избор.