Сега е моментът да се заговори за 7-и блок на АЕЦ „Колзодуй", заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски в сутрешното студио на PRO.BG.

Той коментира вчерашното оттеглянето на RWE от проекта за изграждането на втората българска АЕЦ.

По думите му още в този мандат на кабинета е добре да се започне процедура за удължаването работата на големите блокове на „Козлодуй".

Причината е, че най-малко 4 години преди изтичането на срока на експлоатацията им, което ще стане през 2017 г., трябва да започне подготвката на документите за удължаването на работат.

Според Хиновски причините са оттеглянето на старегическия инвеститор за АЕЦ „Белене" са комплексни.

Те вероятно включват проекти на германска територия или са свързани със световната финансова криза, смята шефът на БЕХ.

На този етап не може да се каже и какви ще са загубите за страната ни след решението на германския инвеститор RWE.
Може само да се каже колко са вложените средства - ние сме влагали пари, които сме очаквали да бъдат възстановени,"уточни Хиновски.

Според него никой няма да бъдеоблаготетелстванот замразяването на проекта „Белене", но е убеден, че трудо може да бъде намерен нов инвеститор за бъдещата атомна електроцентрала.

Иван Хиновски не очаква другите енергийни проекти с руско участие - Бургас-Александруполис и Южен поток - да ги сполети същата участ, като АЕЦ „Белене".

„Ако Русия се опитва да пакетира тези проекти и да ги разглежда в цялостен пакет, а не един по един, то може да се очаква такова нещо.
Но няма логика Русия да се отказва, защото трасето, което минава през България, е най-евтиното от всички останали", обясни председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.