Българите влагат парите си в банки дори и във времена на криза и това увеличава дела на депозитите. Това сочат данни на БНБ.

Според финансиста Емил Хърсев в това няма нищо странно. В сутрешния блок на Би Ти Ви той обясни, че това са средства, останали от бизнес, който не е бил доразвит.

Той препоръча депозитите да се правят в лева, защото лихвите по него са по-големи от тези при депозити в евро. .

Според финансиста преди 20 години би прозвучало много смешно, ако някой каже, че играчите на световните финансови пазари панически ще бягат от валутите на САЩ и Германия, за да купуват чешки крони.

Днес обаче валутата на бившата комунистическа република е едно от малкото останали убежища за световните финансови спекуланти. Според  един от големите британски играчи  на валутните пазари - „Рекърд Пи Ел Си", чешката крона е новият швейцарски франк.

Заради големите дългове на САЩ, страните от Еврозоната и Япония финансовите спекуланти започнаха да бягат от еврото и долара и да купуват валути на развити страни с малки дългове извън Еврозоната.

Това голямо търсене покачи стойността на швейцарския франк с над 30% спрямо еврото. Швейцарците от своя страна са обезпокоени от това, защото това заплашва сигурността на икономиката им и доведе до скок на цените.

За да парират финансовите спекулации, швейцарците предложиха отрицателна лихва за франка. Това значи, че ако вземете кредит от 100 франка, ще върнете по-малко от 100.

Докато швейцарците се опитват да овладеят покачването на курса на валутата си, в Чехия очакват бурята на световната финансова спекулация да ги връхлети. Чешката република има развита тежка индустрия. Евентуално спекулативно покачване на кроната ще се окаже пагубно за износа й.