Plovdiv24.bg
След закриването на Министерството на извънредните ситуации е необходимо да има специално звено, което да координира усилията на всички органи при мащабни трагични инциденти.

Това каза в Пловдив президентът Георги Първанов, който присъства на заупокойна молитва в памет на падналите за Съединението на България и на българските граждани, загинали вчера в Охридското езеро.

Вече има договорка за съвместно разследване от българска и македонска страна, има потвърдена готовност от страна на македонските власти, каза още държавният глава.

На въпрос дали властта е реагирала адекватно, Първанов отговори положително и допълни, че след трагедията в Ямбол вече има много бърз инстинкт за реакция в подобни случаи, предаде радио Пловдив.

Според него обаче инстинктът не е достатъчен и препоръча създаването на специално звено.

Той изрази задоволство от факта, че много бързо на мястото на трагедията са били както половината от кабинета на Македония, така и министри от българска страна.
Имаше много добра координация с премиера и много бързо се създадоха екипи, които да помогнат на място, посочи държавният глава. По думите обаче е необходимо такива екипи да има по принцип и при подобни ситуации да реагират адекватно.

Това, което бе необходимо от страна на нашата държава по случая с трагичния инцидент в Охрид, бе сторено, каза от своя страна председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

В катедралния храм „Света Богородица" бе отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите при вчерашния трагичен инцидент в Охрид.

На молебена присъстваха президентът още кметът Славчо Атанасов, областният управител Иван Тотев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и голяма част от пловдивския политически елит.