Груби нарушения на пропускателния режим са допуснати в Центъра за настаняване от семеен тип „Света Екатерина" в столичния кв. „Княжево". По този начин е създаден риск за безопасността на настанените там деца. Нарушенията са установени при проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на действията на доставчика на социалната услуга Фондация „Надежда за малките".

Проверката е разпоредена от председателя на агенцията след като в началото на август от центъра изчезна и бе обявено за издирване от органите на МВР дете на 1,6 г. То е настанено от отдел „Закрила на детето" след отказ на майката да се грижи за него, съобщават от ДАЗД.

Припомняме, Мария Сашева Стефанова бе обявена за издирване от столичната полиция на 5 август. След подаване на сигнал към органите на МВР изчезналото дете е намерено, то е в добро здравословно състояние и е върнато в ЦНСТ „Св. Екатерина".

Във връзка с установените нередности председателят на ДАЗД Ева Жечева е поискала от изпълнителния директор на доставчика на социалната услуга Фондация „Надежда за малките" да наложи дисциплинарни наказания на служителите на Центъра за настаняване от семеен тип „Света Екатерина", допуснали грубите нарушения.

Инспекторите на ДАЗД установили, че в деня на изчезване на детето персоналът е нарушил установения ред, при който се осъществяват срещи. Детето е оставено при майката си без наблюдение от страна на служител на Центъра за настаняване от семеен тип, а вратата на центъра е била отключена. По същото време в услугата са присъствали и външни лица, което е недопустимо, и нарушава утвърдените правила и процедури за работа в социалните услуги, категорични са от Агенцията за закрила на детето.

Инспекторите констатирали и пропуски във воденето на документацията и личните досиета на децата, уточняват от агенцията.