Изборите са мръсно време, но достойните хора се справят по-добре именно когато се отличават. Това заяви вицепремиерът и лидер на Движение „България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева на откриването на Националния съвет на партията, който се провежда в момента в Пловдив. На него присъстват и кандидатите за кметове на Реформаторския блок (РБ) от квотата на ДБГ, съобщават от партията.

Кунева подчерта, че ще има удари под кръста, черен пи-ар, но партията й никога не е участвала и няма да участва в такива практики.

Меглена Кунева е категорична, че с антикорупционния закон не е допуснала компромис, от който да и е неудобно. Ако била направила компромис, бил той и исторически, нямало да се чувства добре. Сега обаче парламентът допуснал да има историческо петно.

Кунева е сигурна, че кандидатите за кметове на ДБГ са щели да минат теста на антикорупционния закон, ако той е бил приет. Тя изрази убедеността си, че тези от тях, които влязат в местната власт, няма да се страхуват да покажат на светло имуществото си, както и че нямат конфликт на интереси.

Партията на Кунева не се била отдалечила от лозунга, с който се е явила самостоятелно на изборите през 2013 г., а именно „Да на нормалността". Продължавало да се настоява за изграждането на нормални функциониращи институции в страната, в това число и на местно ниво.

Меглена Кунева отчита, че инфраструктурните проекти са важни за страната ни, но подчерта, че не по-малко важно е да имаме работещи и надеждни институции, които следят за честността на тези проекти.

Тя призова кандидатите за общински съветници от партията активно да използват преференциите. Те трябвало да се използват, за да се налага мир, а не война в Реформаторския блок. По думите на Кунева, само така ДБГ и РБ щели да станат по-силни. Тя отправи послание и към останалите партии в блока, като посочи, че структурите трябва да работят с пълни сили за успеха на кандидатите за кметове, независимо от коя партия са.

Меглена Кунева изтъкна, че партията й е основна водеща сила в РБ, без която блокът би бил много повече опит за носталгия по 1990-те години и изтъкна ролята му за постигане на единна регистрация.

Каквито и търкания да имаме, ясно е, че можем да ги преодолеем и да печелим доверие. Силно представяне на местните избори на РБ ще помогне и на голямата политика", убедена е Кунева.

Според нея моментът е крайно непродуктивно да се говори за отстъпление от искането България да стане член на Шенген. Тя се зарече, че ще се бори докрай, защото Шенген означава сигурност за България. Щяла да се опита всячески да изолира този въпрос от проблемите, които има в борбата с корупцията и съдебната система. Кунева смята, че върху имиджа на страната е нанесена щета.