Водата от кладенеца в археологическия комплекс Плиска е пълна с нитрати. Това показват взетите от Регионалната здравна инспекция в Шумен проби.

Инспекторите са взели три проби, които са изследвали. Първата проба е взета вчера, 11 август, в 15.30 часа, а другите две днес, 12 август, в 7.30 часа.

Първите резултати от направените анализи на водата показват повишено съдържание на нитрати - съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма  50 мг/ литър, съгласно Наредба № 9 от 2001 г.

Съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба № 9 от 2001 г., съобщават от инспекцията.

Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август.

От няколко дни се разразява истинска истерия около кладенеца в археологическия комплекс, открит при разкопките и обявен за свещен от директора на националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Лично той поля за здраве и късмет с вода от кладенеца премиера Бойко Борисов и министри.

След този ритуал лавинообразно институциите в държавата започнаха да се занимават с качеството и вида на водата, като казусът стана тема и на днешното заседание на правителството. 
Премиерът Бойко Борисов се обяви против използването на водата за комерсиални цели и забрани продажбата на вода от кладенеца. Преди дни стана ясно, че компания има намарение да пусне в промоционална продажба вода в шишенца по повод празника Голяма Богородица на 15 август.

Преди това здравният министър Петър Москов разпореди да се провери качеството на водата  поради сигнали, че е отровна, а проф. БожидарДимитров отправи директен апел към Борисов да спре здравното ведомство, тъй като в момента „свещената вода" се замърсявала допълнително от работниците, наети за археологическите разкопки.

От МОСВ разпространиха позиция, в която заявяват, че ведомството няма отношение към така наречения "кладенец" в Плиска.