Сърбия, Македония и Хърватия започнаха да ограничават потока от мигранти, преминаващи през границите им, до сирийци, иракчани и афганистанци, съобщава ООН, цитирана от Ройтерс.

Връщат се мигранти от Африка и Азия.

Високопоставен полицейски източник в Македония заяви, че страната е предприела действия, след като Словения се обърна към държавите в региона, че ще започне да прави същото.

„Те ще върнат всички други на базата, че са икономически мигранти", добави източникът.

Сирийците, иракчаните и афганистанците са основните групи от мигранти, които се насочват към Западна и Северна Европа - предимно към Германия и Швеция.

От 18 часа вчера Сърбия започна да връща на Македония всички мигранти с изключение на сирийците, иракчаните и афганистанците. Македония затвори границата около 3 часа тази нощ, заяви говорител на Върховния комисарят на ООН за бежанците (ВКБООН).

Сърбия е върнала около 200 души в Македония от вторник вечерта, а Скопие не е пуснало на територията си 100 мигранти.

Македония проверява мигрантите на границата с Гърция, а Хърватия пък на границата със Сърбия.

Словения също обяви, че ще започне да връща „икономически мигранти", пристигащи от Хърватия, след като ООН съобщи, че балканските държави са започнали да ограничават потока.

Говорител на полицията заяви, че Словения приема само мигранти, които „идват от страни, където има въоръжен конфликт".

През последните дни все повече и повече хора пристигат, което ни кара да мислим, че те са икономически мигранти. Официално уведомихме Хърватия, че ще върнем група с икономически мигранти, обяви говорителят.

Загреб обаче заяви, че отказва да приеме молбата на Словения.