.
Милен Милев

Сн. Teteven.bg

При специализирана операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вчера около 17 часа бе задържан кметът на община Тетевен Милен Милев, съобщиха БТА и БНТ.

Арестувани са и неговите заместници Лесчана Хаджиева и Детелин Първев. От Окръжната прокуратура в Ловеч уточниха, че местните управници ще останат в ареста за 24 часа във връзка с образувано срещу тях наказателно производство.

Кметът е бил извикан от дома си, задържането е станало пред сградата на общината, а заместниците му - на работните им места. По непотвърдена информация става въпрос за злоупотреби по линия на европроекти за храни за бедни, допълва "24 Часа".

До момента липсва официална информация за задържането им, но източници на “По света и у нас” от прокуратурата потвърдиха, че е имало такава операция. От там заявиха още, че подробности няма да бъдат разкривани до приключване на операцията на ДАНС.

Милен Милев е кмет на Тетевен от 2011 г., когато кандидатурата му бе издигната от ПП "Земеделски народен съюз". Той спечели на втори тур с 54% срещу кандидата на БСП Цецка Петкова.

Председателят на Общинския съвет в Тетевен Мадлена Бояджиева смята, че арестът е заради нарушения по обществени поръчки или поне „така се говори". Макар че Съветът трябва да работи с общинската администрация, Бояджиева заяви, че съветниците са били изолирани. „Искали сме във времето да включим общински съветници в комисията за обществени поръчки, това не се случи. Мотивите бяха, че няма достатъчна експертност в общинските съветници", обясни шефката на местния парламент пред БиТиВи.

Бившият служител на общината Младен Милев разказа, че е бил отстранен, защото не си е платил и не е участвал в предизборната кампания в подкрепа на настоящия кмет. По думите му хората в Тетевен се страхуват от своя градоначалник.

Бившият началник на общинска служба „Земеделие", който от началото на февруари не е на тази длъжност, също се оплака от неправомерно отстраняване. Според него мотивите за уволнението му са засягали икономическите интереси на кмета.