Япония я чака десетилетие на земетресения, предупредиха от Геоложката служба на САЩ, пише електронното издание Нюз.Ру.

Според геофизика Рос Стейн не може да се разчита, че бедствията, продължаващи да разтърсват страната, ще спрат в близките седмици или месеци.

„По всяка вероятност ще минат около 10 години преди земните трусове да спрат" смята американският геофизик, който работи над изследването на земетръсната картина в страната на изгряващото слънце с професора от университета в Киото Шин Тод.

Токио е длъжен дълго време да бъде нащрек. Никой не трябва да смята, че след седмици или месец всичко ще приключи и ще се успокои", изтъква експертът.

По мнение на много учени в резултат на силното земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което разтърси страната на 11 март и предизвика цунами, и съпътстващите го колебания в земните пластове, се е увеличило налягането в участъка на Японския разлом, разположен в западната част на Тихия океан край остров Хоншю. Това дава основание на учените да смятат, че земетресенията ще се повтарят към север и към юг от основния епицентър, който се намира в близост до региона Тохоку.

Припомняме, че Япония беше разтърсена вчера от поредно земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер, а броят на изчезналите досега от труса на 11 март и последвалото цунами е близо 28 400.