Датата 19 септември беше наложена на топлофикациите от Булгаргаз за издължаване на текущите задължения, а не беше съгласувана с тях.

Това каза пред Нова телевизия Христо Ковачки - собственик на топлофикациите Плевен, Враца и Бургас.

Това, което сме предложили вчера следобед е до 15 ноември да обезпечим тези 6-7 млн. лв., които дължим с вземания на други наши компании от Националната електрическа компания (НЕК).
Ако до 15 ноември не си изплатим задълженията, то Булгаргаз ще си прибере парите от НЕК, посочи Ковачки.

Ще приемем това искане, ако топлофикациите не използват природен газ, а минат на друго гориво, каза от своя страна Димитър Гогов - изпълнителен директор на Булгаргаз.

Според него дължимите суми от трите компании не са 6 -7 млн. лв., а 12 млн. лв.
Ако днес не получим парите, от 22 септември ще спрем подаването на природен газ за топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, категоричен е Гогов.

И депутати, и общински съветници не си плащат парното, съобщи министър Петър Димитров на пресконференция.

Това решение ще доведе не само до липсата на парно, но и до реален риск да се спре електропреносната мрежа в трите града, защото ще има прекалено голямо натоварване, заради многото включени електрически уреди, посочи Ковачки.

Според него поведението на Булгаргаз е икономически абсурдно, защото не може топлофикациите да бъдат принуждавани в кратък срок да плащат задължения, които са трупани в продължение на години.

Припомняме, от вчера столичната топлофикация започна изключването на топлоподаването в столичните сгради, в които 90 на сто от обитателите дължат пари.