Три родопски села са откъснати от света, след като ново свлачище затрупа пътя Асеновград-Бачково. То се е активизирало след последните дъждове. Погълнало е напълно едното платно от единствения път, който води към трите родопски села, съобщава Нова телевизия.

В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. От два дни отново са блокирани. За да не остане селото без хляб, една от жените в селото два пъти досега е слизала по планински пътища до града, за да качи хранителни продукти.

В подобна ситуация са и хората в Яврово и Добралък.

Свлачището, обаче не е единственият проблем на хората в трите села. Част от главния водопровод виси във въздуха, ако той се скъса, те остават на сухо.

За половин година свлачищата по пътя станаха пет, но само за две от тях държавата отпусна пари за укрепването им - 1,3 млн. лева. Въпреки че е избрана фирма-изпълнител, във вторник на обекта нямаше нито имаше работници, нито машини.

„Говорих с фирмата-изпълнител. Това е технологичен процес. Те са подготвили площадката, необходимо е да дойде сонда, която да извърши сондирането. Това са специализирани машини, които не са във всяка фирма", заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Хората, обаче се притесняват, че ако пътят не бъде укрепен скоро, при следващите валежи, шосето ще изчезне от картата на България.